Een vriendin is in diepe rouw omdat haar vader net is overleden. Je wilt haar troosten met een kaartje, maar wat schrijf je erop? Welke tekst is geschikt als het verdriet nog zo vers is? Veel mensen worstelen met deze vraag. Daarom geven we je een paar tips om je op weg te helpen.
Is de kaart voor een vriendin, voor je moeder of voor een collega?
Voor wie schrijf je de kaart? En welke relatie heb je met die persoon? Dat maakt nogal verschil voor de woorden die je kiest. Ken je iemand niet zo goed, dan kun je vaak het beste kiezen voor algemene woorden waarmee je de plank niet snel misslaat: ‘Veel sterkte’. ‘Gecondoleerd met het verlies van je vader’. Een zakelijke relatie zal vooral het gebaar waarderen, dat je de moeite hebt genomen om überhaupt een kaart te schrijven. Gaat het om iemand die dichter bij je staat? Dan kun je iets persoonlijker zijn. Uitspreken dat het je veel verdriet doet dat je vriendin het zo moeilijk heeft.
Verdriet in soorten en maten
Ook de situatie maakt natuurlijk veel verschil. Is de vader van je vriendin in zijn slaap overleden na een lang, rijk leven? Natuurlijk is er dan verdriet omdat je afscheid moet nemen, maar het overlijden is wel te accepteren.
Dat is heel anders wanneer een vader en moeder hun kind verliezen. Langer leven dan je kind is eigenlijk niet te verteren, het verdriet is onmetelijk diep. Juist in zo’n ingrijpende situatie is het moeilijk om de juiste woorden te vinden als je een kaart wilt sturen. En dat mag je ook best benoemen: dat je geen woorden hebt, dat je niet weet wat je moet zeggen. Wees dus eerlijk en wees jezelf.
Niet doen: advies geven
Want wat je vooral niet moet doen is advies geven. Of proberen te troosten met holle woorden. Dat het nu heel moeilijk is maar later beter te hanteren wordt. Dat ze maar moet denken aan de mooie herinneringen. Dat ze het verdriet een plekje moet geven zodat ze weer verder kan. Zulke woorden zijn bijzonder pijnlijk, weet ik uit eigen ervaring.
Laat het verdriet er zijn, nu maar ook na 5 jaar. Het gemis gaat niet over. Niet iedereen ervaart zoiets op dezelfde manier, dus doe nooit alsof je weet wat de ander voelt.
Meeleven: stuur je een whatsappje, bloemen of een kaart?
Ook op deze vraag kunnen we geen ‘one size fits all’ antwoord geven. Ook hier hangt het af van de situatie en van de relatie die je hebt met de persoon met wie je wilt meeleven. Soms wil je meteen reageren zodra je het bericht van overlijden hoort, door te bellen of een whatsappje te sturen. Maar dat is niet altijd gepast.
Hulp aanbieden is ook een vorm van aandacht waarmee je veel kunt betekenen voor de ander. En dan niet een loze kreet als ‘bel me als ik ergens mee kan helpen’, want veel mensen vinden het heel moeilijk om om hulp te vragen. Biedt iets concreets aan: zal ik morgen een warme maaltijd bij je langsbrengen? Zal ik je zoontje zaterdag een dagje meenemen naar de dierentuin?
Of je stuurt een kaartje via de post. Want een zorgvuldig gekozen kaart die met aandacht is geschreven doet de ontvanger altijd goed. En nog even terugkomend op de vraag: wat schrijf je op de kaart? Wees daarbij niet te bang om het fout te doen. De grootste ‘fout’ die je kunt maken is niets laten horen. De persoon met verdriet mijden, omdat je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Leef mee met de mensen om je heen, we hebben elkaar nodig!
Else en Marloes
Ps. Hier vind je kaarten die passen als je wilt meeleven.
Dr. Schaepmanlaan 66
8014 ZL Zwolle
© 2020-2023 Farvig | KvK nr. 52392236