Wat schrijf je op een rouwkaart?

Soms had je al had aan zien komen dat iemand zou gaan overlijden. Of het bericht komt juist heel plotseling, in een envelop met zwarte rand op je deurmat. Je wilt een kaart sturen en laten weten dat … ja, wat eigenlijk? Welke woorden omschrijven nou wat jij voelt op dit moment. Of gaat het erom dat je de familie troost wilt bieden. Herkenbaar hoe lastig dit kan zijn? We denken met je mee en zetten graag wat tips voor je op een rij.

Het is allereerst belangrijk dat je bedenkt wat je relatie is met de overledene. Of ken je hem of haar niet, maar wel een van de familieleden? Dit bepaalt hoe persoonlijk je je woorden kunt kiezen.

Als je de overledene persoonlijk hebt gekend, vindt de familie het fijn als je een herinnering met hen deelt. Je zou ook kunnen verwoorden wat de overledene voor jou betekende. De gedachte dat ook anderen hem of haar gaan missen als collega, sportmaatje of buurman, geeft hen het gevoel niet alleen te staan in hun verdriet.

Heb je de overledene niet gekend, maar wil je meeleven met een vriend of vriendin die een dierbare verliest, dan kun je als het ware denkbeeldig een arm om hen heenslaan. Een blijk van medeleven. Benoem het gemis en de lege plek die er nu is ontstaan.

Wil je een kaart sturen naar iemand die je niet zo goed kent, bijvoorbeeld een zakelijke relatie, dan is het altijd goed om te schrijven dat je geen woorden hebt van troost. Dat je stil bent en niet weet wat je moet zeggen. Dat kan de ontvanger van je kaart meestal waarderen, omdat het aangeeft dat je je inleeft in de ander. Je beseft dat het verdriet groot is en dat er geen gemakkelijke troostende woorden zijn. Maar ook als je de kaart stuurt naar iemand die dichtbij je staat, kun je dergelijke zinnen heel goed gebruiken.

Wat je beter niet kunt doen: algemene goedbedoelde opmerkingen opschrijven. Bijvoorbeeld de woorden ‘het verlies of verdriet een plekje geven’ vinden de meeste mensen niet prettig, omdat zij ervaren dat dit geen recht doet aan hun verdriet en rouw. Ook een zin als ‘de tijd heelt alle wonden’ valt meestal niet in goede aarde en wordt niet als troostend ervaren.

In alle situaties stellen mensen het erg op prijs dat je toch een kaartje stuurt. Je neemt de moeite om even tijd vrij te maken voor hen. En ook al schrijf je misschien woorden die voor hen niet niet de lading dekken, ze zijn blij met jouw blijk van meeleven.

Mocht je na deze tips toch nog niet weten wat je kunt schrijven op je kaart: neem contact met ons op en we denken graag met je mee.

Else en Marloes