We zijn verlegen met het woord kanker. En met de dingen die achter dit woord schuilgaan: angst, ziekte, behandelingen. Als iemand in je omgeving de diagnose kanker krijgt, hoe reageer je dan? Je hoopt dat jouw woorden niet verkeerd zullen vallen, want het laatste dat je wilt is de ander kwetsen. Else heeft het zelf meegemaakt en vertelt over haar ervaringen met het K* woord.
Heb jij wel eens een kanker kaartje ontvangen? Zo een waarvan je denkt: wat moet ik daar nou toch mee?! Weet je: het woord kanker vind ik zo’n rotwoord. Aan de andere kant: het is meteen duidelijk waar je het over hebt, iedereen kent het.
1 op 3 mensen krijgt kanker. Dat zijn er in Nederland elk jaar zo’n 115.000. Grote kans dus dat ook jij iemand kent die zijn omgeving aan het schrikken maakt als hij/zij deze diagnose met je deelt. Want dat K* woord neemt niemand graag in de mond als het om gezondheid gaat.
Gelukkig kan kanker steeds beter behandeld worden. Toch is het nog steeds doodsoorzaak nr. 1.
Als je zelf kanker krijgt
Zelf moest ik jaren geleden ook die nare boodschap vertellen aan mijn kinderen, familie en vrienden. Het is erg pijnlijk om te ervaren hoe dit ook hun levens raakt. Dat vond ik haast nog moeilijker dan zelf het hele proces te moeten doorlopen. Tuurlijk zit er ook een stukje bemoediging in hun geschoktheid: het betekent dat jij ertoe doet voor hen, dat ze je niet willen verliezen.
Maar dat ene woord … tot op de dag van vandaag spreek ik het met heel veel moeite uit. Ook al mocht ik genezen na een serie intensieve chemobehandelingen: het woord klinkt nog altijd hard in mijn oren. Dat komt natuurlijk ook door de klank van die letter ‘k’ die er ook nog eens 2 keer in voorkomt. Ik omzeil het liever en heb het dan over ‘die ziekte’, of - in mijn geval - Non-Hodgkin.
Die verlegenheid rondom dat woord merk ik ook op bij anderen in mijn omgeving. Ze willen graag meeleven, het liefst natuurlijk met woorden die mij niet kwetsen. Maar wat zeg of schrijf je dan? Als je de persoon goed kent, weet je vast wel of hij of zij het kanker-woord zelf makkelijk gebruikt of het juist net als ik omzeilt. Voor sommigen werkt het namelijk juist erg goed om dit lelijke beestje bij zijn naam te noemen. En bij anderen werkt het misschien beter om eerlijk te zeggen dat je het heel lastig vindt om de juiste woorden te vinden.
Een kaartje sturen naar iemand met kanker
Met Farvig helpen we je graag om de juiste woorden te vinden. Daarom hebben we in onze shop nu een flink aantal kaarten waar je uit kunt kiezen voor iemand die te maken heeft met kanker, met chemo of bestralingen. Een simpele beterschapswens kan prima passend zijn: je wilt immers graag dat dat doel behaald mag worden door de ontvanger van je kaart. Maar aftellen als het gaat om de diverse behandelingen kan de zieke ook een positief gevoel geven. Ervaren dat mensen je zien, met je meeleven en je niet ontlopen: dat is waar het om gaat en wat er echt toe doet.
Want hoe dan ook: als je kanker hebt of hebt gehad, zul je moeten constateren dat je contacten bent kwijtgeraakt. Dat er zelfs vrienden zijn die zijn afgehaakt omdat ze niet konden omgaan met jouw veranderde situatie. Dat is erg verdrietig voor jou, maar ook voor hen. Best kans dat ze zich daar ook schuldig om voelen. Ik heb ervoor gekozen om juist te kijken naar dat wat er wel is. Ik heb in deze nare periode van mijn leven zoveel mooie contacten mogen hebben met allerlei mensen. Daar zaten heuse pareltjes bij: bezoekjes van mensen van wie ik nooit verwacht had dat ze me zouden opzoeken. Ja, er zijn mensen verdwenen uit mijn leven, maar hoe mooi dat er ook ruimte was om weer nieuwe vriendschappen te mogen sluiten en bestaande te verstevigen.
Het woord ‘kanker’ blijft om diverse redenen voor mij een woord waarvan ik verwacht het nooit gemakkelijk uit te kunnen spreken. Maar wat geeft het! Ik leef en mag delen, ook met andere woorden kan dat prima en kunnen we elkaars taal spreken.
Else
Onze kaarten voor meeleven rond kanker shop je hier:
Dr. Schaepmanlaan 66
8014 ZL Zwolle
© 2020-2023 Farvig | KvK nr. 52392236