Wat een kaartje sturen kan betekenen

Als je iets te vieren hebt, is een echt kaartje in je brievenbus zó leuk. Je kunt iemand natuurlijk ook feliciteren via Facebook of een whatsappje. Zulke berichtjes zijn ook waardevol, zeker. Maar echte post is zoveel fijner. En dat geldt nog meer voor ingrijpende gebeurtenissen.

Het is alweer 12 jaar geleden. Ik was ruim 36 weken zwanger, het was bijna zover. Maar ons dochtertje Judith leefde niet meer. We moesten afscheid nemen en dat was zwaar, heel zwaar. Ik ga hier niet het hele verhaal vertellen. Maar wat ons in die moeilijke tijd enorm heeft geholpen is aandacht van lieve mensen om ons heen. Natuurlijk kon niemand onze pijn en verdriet echt verzachten. Maar het hielp wel dat we post kregen.

Want al die mensen van wie we een kaart kregen, hebben aan ons gedacht. En dat niet alleen: ze hebben de moeite genomen om een kaart te kiezen. En om er iets op te schrijven, dat is nog wel het aller moeilijkst in zo’n situatie. Wat schrijf je op een kaart aan twee mensen die hun kindje hebben verloren? Als ik het zelf niet had meegemaakt, had ik het ook niet geweten. Zelf heb ik er vaak genoeg mee geworsteld als iemand in mijn omgeving slecht nieuws kreeg. Had ik geen passende kaart in huis. Wist ik niet wat ik moest schrijven. Stelde ik het uit. Totdat het naar mijn idee te laat was om nog een kaart te sturen.

Ja, de ene tekst raakte ons meer dan de ander. Maar stuk voor stuk deden ze ons goed. Gaven ze ons kracht. Je voelt je toch even wat minder alleen, ook al weten al die andere mensen (op enkele uitzonderingen na) niet uit eigen ervaring wat je echt doormaakt. En we hebben ze bewaard, alle 180. Niet dat ik ze nog uit de doos haal, maar ik weet dat ze er zijn. En dat is genoeg.

Als iemand het moeilijk heeft, door rouw of ziekte, depressie of wat dan ook: laat iets van je horen. Ook al heb je niet de juiste woorden paraat: als je de ander laat merken dat je hem of haar niet vergeet, doet dat veel goed. Je weet niet half hoeveel het kan betekenen. Misschien alleen bij ontvangst van je kaartje. Maar soms wel 10 jaar of langer.

Marloes