Waarom zouden we nog kerstkaarten sturen?

Kerstkaarten sturen lijkt misschien een achterhaalde traditie. Je kunt immers ook gewoon een whatsappje sturen of een bericht via Facebook. Maar als we even verder kijken dan onze eigen comfortabele situatie, dan kunnen we wel degelijk verschil maken met het sturen van een kaart. Door juist in deze donkere dagen te denken aan mensen voor wie december géén feestmaand is. Met een kerstkaart laat je diegene merken dat je hem of haar echt ziet.

Ik herinner me uit mijn kindertijd dat we in de weken voor kerst meer post kregen dan anders. Bijna elke dag duwde de postbode wel een paar kerstkaarten door onze brievenbus. Deze kaarten kregen vervolgens een plekje aan rode en groene linten die mijn moeder in de kamer had opgehangen. Bij elkaar vormden ze een feestelijke slinger. En zelf verstuurden we ook veel kaarten naar familie en vrienden.

Toen ik op mezelf ging wonen, nam ik deze traditie over. Er zijn zelfs jaren geweest dat ik elke kaart zelf maakte. Een leuk karweitje, maar wel tijdrovend. In de loop van de jaren nam het aantal kaarten af: ik verstuurde er zelf minder en kreeg er ook minder. Ik merkte dat ik dat helemaal niet erg vond. Waarom? Diep in mijn hart moest ik erkennen dat het versturen van kerstkaarten meer een verplichting was geworden dan dat ik er plezier aan beleefde.

Wat inmiddels ook was veranderd: in plaats van kerstkaarten verstuurde ik nieuwjaarskaarten. Want voor mijn gevoel deed ik met een kerstkaart niks meer dan de ander een paar gezellige dagen wensen. Terwijl een nieuwjaarskaart verder gaat: daarmee stuur ik vrienden en familie goede wensen voor een heel nieuw jaar.

Ook deed ik m’n best om vooral kaarten te sturen naar diegenen voor wie de feestdagen en de komst van het nieuwe jaar ‘ingewikkeld’ was. Omdat ze een lastige periode doormaakten met verdriet, ziekte, verlies. Want wat extra aandacht en liefde uitdelen is fijn om te doen. Via een kaartje, maar ook door persoonlijke aandacht te geven. Het is goed om erbij stil te staan dat de decembermaand niet voor iedereen vanzelfsprekend een gezellig familiegebeuren is.

Al deze gedachten hebben ons geïnspireerd om een kerstkaart te maken die we zelf ook zouden kiezen om te sturen. En die we zelf graag zouden ontvangen, omdat de woorden die erop staan ‘ons passen’. Als tekst hebben we gekozen voor ‘Heb het goed’. Deze woorden zijn geschikt voor mensen die zich verheugen op deze speciale dagen. Maar je kunt ‘m ook sturen naar mensen die juist in deze dagen zo bepaald worden bij het alleen zijn, bij het gemis en verdriet dat zij nog maar kort of juist al langere tijd met zich meedragen.

We hopen dat deze kaart mag bijdragen aan meer verbinding tussen jou en de mensen om je heen. Een manier om de ander te laten merken dat je hem of haar echt ziet.

Je vindt de kaart hier in onze webshop.

Ook jou en al je dierbaren wensen we toe dat je het goed hebt, waar en met wie je ook bent. Zie jij op tegen deze maand? Dan is het onze wens dat deze woorden je mogen helpen daar overheen te kijken en dat je het nieuwe jaar met vertrouwen in kunt gaan.

Else