Geen woorden

Soms krijgt iemand in je omgeving met diep verdriet te maken. Door ziekte of door rouw bijvoorbeeld. Soms heel plotseling. En wat zeg je dan? Als je diegene tegenkomt op straat. Of als je een kaartje wilt sturen. Wat schrijf je op de kaart? De juiste woorden vinden is helemaal niet zo makkelijk.

Gevoelens onder woorden brengen

Op www.vandale.nl staat:

geen woorden hebben voor iets: het niet kunnen uitdrukken

En dat is eigenlijk wel goed verwoord, want je voelt wel degelijk van alles. Je probeert je voor te stellen hoe het is om zelf te ervaren wat die ander nu meemaakt. Maar die gevoelens kun je niet zomaar onder woorden brengen. De taal schiet tekort. En je voelt jezelf tekortschieten. Je bent sprakeloos.

Passende tekst

Misschien ken je mensen die juist wel altijd passende woorden paraat hebben. Dat kan komen doordat zij zelf het een en ander hebben meegemaakt en dus uit ervaring weten welke woorden goed doen. Of ze werken in een zorgend beroep of doen vrijwilligerswerk waarbij ze vaak te maken krijgen met mensen in moeilijke situaties. Want oefenen helpt. Maar dat betekent niet dat jij dit ook moet kunnen. Wees jezelf, wees eerlijk.

Als je niet weet wat je moet zeggen

Heb je geen troostende woorden paraat, dan kun je dat uitspreken: ik weet niet wat ik moet zeggen. Het belangrijkste is dat je laat merken dat je die ander ziet in zijn/haar verdriet. Misschien zegt het juist wel meer als je sprakeloos bent. Dat geeft namelijk ook ruimte. Misschien wil die ander wel praten over wat hij/zij meemaakt. Wees stil. En luister. Dat is pas waardevolle aandacht.

Else en MarloesEen paar van onze kaarten die hierbij passen: