Als je de diagnose kanker hebt gekregen, moet je vaak een serie behandelingen ondergaan. Een operatie, bestralingen en/of chemotherapie. De behandelingen zijn natuurlijk nodig, maar niet bepaald prettig. Hoe kun je je verblijf in het ziekenhuis onder zulke omstandigheden een beetje draaglijk maken? We verzamelden een aantal tips die jou misschien kunnen helpen.
- Neem een buddy mee: je partner of iemand anders die geen energie vraagt maar er ‘gewoon’ voor je is. Diegene hoeft niks te doen en kan gerust een boek meenemen. Maar het kan jou een fijn gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.
- Maak je eigen ‘zintuiglijke bubbel’: draag comfortabele kleren, een geurtje dat jou helpt ontspannen, maak een afspeellijst met ontspannende muziek en neem evt. kleine snacks en drinken mee.
- Neem een ‘troostende talisman’ mee: een teddybeer, een houten beeldje of iets anders dat jou een troostend en prettig gevoel geeft.
- Houd negativiteit buiten de deur: even geen nare berichten of kranten/nieuws. Neem een feel-good boek mee en een paar mooie tijdschriften.
- Als je van films houdt: neem een tablet of laptop mee om een serie of film te kunnen kijken. De tijd gaat een stuk sneller als je afleiding hebt. Of luister (evt. samen met je buddy) naar podcasts of muziek.
- Bedenk alvast hoe je ideale avond na thuiskomst eruitziet, zodat je je kunt verheugen op bijvoorbeeld een lekkere douche of bad, of je favoriete serie bingewatchen. Het is fijn om naar iets prettigs uit te kijken.
Ben je niet zelf ziek, maar moet iemand in jouw omgeving behandelingen ondergaan? Familie, een vriend(in) of een collega bijvoorbeeld. Hoe kun je diegene het beste bijstaan? We hopen dat deze ideeën je hierbij helpen.
- Misschien kun jij zelf de buddy zijn en meegaan naar het ziekenhuis. Maar dring je niet op: de zieke voelt zelf het beste aan welke persoon hij/zij graag naast zich wil hebben.
- Vraag vrienden en familie om allemaal een kaartje te schrijven en die in een envelop te doen. De zieke kan dan (bijv. elke dag in het ziekenhuis) steeds een envelopje openen. Zo ontstaat een hele voorraad bemoedigingen waar hij/zij uit kan putten.
- Je kunt vrienden en familie ook vragen om op de dag van een behandeling korte bemoedigende whatsapp berichtjes te sturen. En als humor welkom is: doe dat gerust, het kan wat lichtheid brengen.
- Om de zieke het gevoel te geven dat hij/zij er niet helemaal alleen voor staat, kun je zelfs T-shirts laten bedrukken met een tekst in de trant van: niemand vecht alleen (en op de achterkant: team Christa bijvoorbeeld). Bij degene die hierover vertelde, kochten familie en vrienden de T-shirts, droegen ze op de dag van een behandeling en stuurden hiervan foto’s naar de zieke. Hierdoor voelde zij zich echt minder alleen.
Bron: de meeste van deze tips komen uit de (Engelstalige) podcast Happier with Gretchen Rubin, aflevering 218 (vanaf ca. 17:30 min.) https://gretchenrubin.com/podcast-episode/218-invest-in-your-identities/