1 dag tegelijk ...

Een aantal jaren terug was ik met mijn plannen en gedachten altijd ver voorbij het huidige moment. Wat gaan we volgende zomer voor reis maken? Hoe gaan we het organiseren als we de zolder willen verbouwen? En het verjaardagsfeestje van onze jongste over 5 maanden: wat zullen we dan met haar vriendjes en vriendinnetjes gaan doen?

Tegenwoordig hoor en lees je veel over mindful zijn. Je kunt bijna geen tijdschrift openslaan of je leest er hoe we zoveel mogelijk moeten genieten van alles. Geniet nu, stel het niet uit tot later, want later komt misschien wel eerder dan je denkt. Leef in het nu: ook zo’n kreet die ons moet bepalen bij de dag van vandaag. En daar zit natuurlijk veel waars in. Want als je steeds maar bezig bent met dingen die nog (ver) in de toekomst liggen, heb je geen tijd of energie om stil te staan bij wat er op dit moment is.

Vaak hoor je dat mensen dit anders gaan beleven als ze stilgezet worden door een gebeurtenis die grote impact heeft. Bijvoorbeeld als er iemand in je nabije omgeving overlijdt. Of als je te maken krijgt met een scheiding of ontslag. En zeker ook als de dokter je vertelt dat er geen behandeling meer mogelijk is voor je ziekte en de verwachting is dat je nog maar kort zult leven. Dat maakt plotsklaps dat je je erg bewust wordt van de tijd, de uren en minuten die je vandaag tot je beschikking hebt.

En wat ga je dan de dag van vandaag als kostbaar ervaren. Je kijkt waarschijnlijk met verwondering en een dosis spijt naar de tijd die achter je ligt: wat heb je toen een kansen laten liggen om te genieten. Het werk en andere ‘verplichtingen’ kregen onnodig veel aandacht.

Sommige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je de toekomst zwaar en zwart voor je ziet. Als een grote berg waarvan je niet weet hoe je er overheen moet klimmen. Dan kan het enorm helpen als iemand tegen je zegt: je hoeft er niet in 1 dag overheen te zijn. Neem je tijd, doe het stap voor stap. Vandaag is vandaag en morgen is morgen. Maak grote dingen klein, zet elke dag een stapje, dan kom je er ook.

Wat is het fijn als er een kaart in je vensterbank staat met deze tekst: 1 dag tegelijk. Een bemoediging en raad waar je echt wat aan kunt hebben. Ik wens je toe dat iemand jou dit hart onder de riem steekt.

Else

Onze kaart 1 dag tegelijk is er in 2 versies: groen en oranje.